piątek, 18 marca 2016

Wyzwanie filmowe: oglądamy filmy Takeshiego Kitano

Oto moje pierwsze duże blogowe wyzwanie: poznanie filmografii Takeshiego Kitano!
takeshi kitano wyzwanie filmowe

Nie mam dużej wiedzy o kinie azjatyckim, jednak znalazłam okazję, żeby choć trochę to zmienić. Patryk Karwowski, autor bloga filmowego Po napisach, rzucił nowe wyzwanie filmowe, tym razem dotyczące współczesnego japońskiego reżysera Takeshiego Kitano.

Takeshi Kitano swoją karierę zaczynał jako komik i aktor, a potem rozwijał się jako reżyser – zadebiutował w 1989 roku – a także jako scenarzysta i montażysta. Zajmuje go nie tylko film, ale także malarstwo i literatura: wystawia swoje prace malarskie, pisze powieści, eseje, felietony inne teksty paraliterackie, więc nie można odmówić Kitano miana wszechstronnego artysty. Również jego filmografię cechuje różnorodność podejmowanych tematów i wybieranych estetyk. Nie znam twórczości Kitano, więc nie wiem dokładnie, czego mogę się spodziewać po jego dziełach, ale myślę, że może to być ciekawe filmowe doświadczenie. 
Graffiti inspirowane filmem Takeshiego Kitano Sonatine
Więcej informacji o wyzwaniu można znaleźć na blogu Po napisach.
Takeshi Kitano – filmografia:

Ryûzô to 7 nin no Kobun Tachi – Ryuzo i siedmiu najemników (2015)
Biyondo – Poza wściekłością (2012)
Outrage – Wściekłość (2010)
Akiresu to kame – Achilles i żółw (2008)
Kantoku - banzai! – Niech żyje reżyser! (2009)
Takeshis' (2005)
Zatōichi Zatoichi (2003)
Dolls – Lalki (2002)
Brother (2000)
Kikujiro (1999)
Hana-bi (1997)
Kizzu ritân – Powrót przyjaciół (1996)
Minnâ-yatteruka! – Czy wreszcie coś osiągniesz? (1995)
Sonatine (1993)
Ano Natsu, Ichiban Shizukana Umi – Scena nad morzem (1991)
3-4 x jūgatsu – Punkt zapalny (1990)
Sono otoko, kyôbô ni tsuki – Brutalny glina (1989)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz